Samla dina lån

Ibland kan ens ekonomi se illa ut och en lösning som många har tagit till är att ta lån och då ett flertal mindre lån. Det kan vara allt från att låna pengar för att köpa en bil, till att köpa en tv eller annan elektronisk produkt, eller låna pengar för att åka på sin drömresa. Att ta lån som har olika villkor och långivare eller banker, gör dock att det kan bli onödigt dyrt. Det är det vanligaste felet när man tar lån.

Varför ska man samla lånen?

Det finns många orsaker till att samla sina lån. Dels är det betydligt lättare att bara hålla reda på ett lån och vad det kommer att kosta varje månad. Men dels finns det finns andra orsaker också som gör att allting blir så mycket bättre.

Sänkt månadskostnad

I och med många små krediter och lån får låntagaren en högre kostnad varje månad. Det går att jämföra med till exempel, att man köper ett visst antal mindre läskburkar istället för att köpa en större flaska med en gång. Det är nämligen dyrare att ta många lån som är mindre, istället för att ta ett stort lån. Därför är att det bättre att samla alla de mindre lånen och ansöka om ett större lån, vilket gör att man sänker sina månadskostnader drastiskt!!

Sänkt ränta

Att ta ha många smålån innebär att dessa oftast har en relativ hög ränta. Men tar man då istället ett större lån, gör att det går att förhandla ner räntan. Jämför mellan olika långivare, för att verkligen se till att få den bästa och lägsta räntan. Genom att sänka räntan på lån blir det mer pengar över till annat istället i hushållet.

Förbättrar kreditvärdigheten

Om man har många smålån försämras ens kreditvärdighet rätt mycket. Långivaren bedömer utifrån hur kreditvärdig man är när man ansöker om lån. Detta kan vara viktigt om det är dags att ta ett lån för att köpa hus eller lägenhet exempelvis.

Andra fördelar

Att samla sina lån har andra fördelar också, så som:

  • Det går ganska snabbt och enkelt att ansöka om ett större lån, så det är inget hinder, vilket gör att man kan påverka sin månadskostnad ganska fort.
  • Dessutom finns det större chanser på att man blir skuldfri mycket snabbare, i och med lägre månadskostnader. Detta innebär att det går att amortera mer per månad istället.

Färre fakturor – genom att samla lånen till ett enda stort lån är det bara en faktura som kommer varje månad. Detta istället för ett flertal fakturor, som gör det svårare att ha överblick över sin ekonomi.

  • Privatekonomin blir bättre, för att istället för att lägga alla sina pengar på ett flertal mindre lån som är dyra betalar man bara av ett större lån som är billigare istället, vilket leder till att den privata ekonomin blir bättre.

 

Ett tips!

Ett bra tips är att man gör en översikt över alla lån och vad dessa kostar per månad. Kontrollera vad räntekostnaderna är, för när det är dags att samla lånen, behöver man veta det totala beloppet på sina lån. Detta för att veta hur mycket pengar man behöver låna i ett större lån.